Yliopistoille lisävaroja

Kokoomuksen Talouspoliittinen Seura ry KANNANOTTO
vapaa julkaistavaksi 9.12.2004
YLIOPISTOILLE LISÄVAROJA HUIPPUOSAAMISEN TURVAAMISEKSI JA KASVUYRITYSTEN LISÄÄMISEKSI
Kokoomuksen Talouspoliittinen Seura katsoo, että globalisaatio edellyttää hallitukselta Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn turvaavia pitkän tähtäyksen ratkaisuja. Pääministerin globalisaatiotyöryhmän mukaan ”globaalin kilpailun oloissa Suomen menestymisen perusehtoja ovat osaaminen, huipputekniikan kehittäminen ja sen soveltaminen eri sektoreilla.” Innovaatiojärjestelmää on parannettava kasvuyritysten kehittämiseksi ja uusien synnyttämiseksi.
Globalisaatiotyöryhmä toteaa, että ”korkeakoululaitos ei kaikilta osin pysty laadullisesti kilpailukykyiseen huippuosaajien kouluttamiseen; erityisesti teknillisillä aloilla on jääty jälkeen kansainvälisestä tasosta”. Työryhmä antoi jo kesällä innovaatiojärjestelmän parantamiseksi ehdotuksia, jotka piti toteuttaa valtion vuoden 2005 talousarviossa, mutta maan hallitus ei ole niistä piitannut.
Suomen innovaatiojärjestelmä on toiminut hyvin, mutta nyt se on heikentynyt ketjun alkupäässä. Opiskelijamäärän kaksinkertaistuminen teknillisissä tieteissä ja lisäykset luonnontieteissä ja taloustieteissä resursseja vastaavasti nostamatta, ovat johtaneet yliopistojen tason heikkenemiseen aloilla, joilla on ratkaiseva vaikutus tulevaan kilpailukykyyn. Tilannetta on pahentanut resurssien hajauttaminen liian moniin yksiköihin. Arvovaltaisella maailman 200 parhaan yliopiston listalla Helsingin yliopisto on sijalla 129 ja Teknillinen korkeakoulu sijalla 176, kaukana jäljessä Sveitsin, Ruotsin ja Tanskan tekniikan yliopistoista. Suomen peruskoulut menestyvät kansainvälisissä vertailuissa hyvin, mutta yliopistot huonosti. Keihään varsi on tukeva, mutta kärki heikko.
Nyt on poliittisten päätösten aika. Globalisaatiotyöryhmän tutkimusresurssien lisäämistä ja yliopistojen toiminnan parantamista koskevat esitykset on pantava toimeen.
Kokoomuksen Talouspoliittinen Seura kiirehtii lisävarojen suuntaamista perustutkimukseen ja opetukseen yritysten kannalta tärkeillä tieteen aloilla tavoitteena Suomen palauttaminen huippuosaajien joukkoon. Sitä varten on laadittava ja toteutettava strategisen tutkimuksen kokonaisohjelma. Lisäresurssien oikean kohdentamisen varmistamiseksi ohjelman laatimisessa on käytettävä hyväksi huippututkimuksen asiantuntijoita ja uutta tietoa ja osaamista tarvitsevien yritysten edustajia.