Suomen on ratifioitava EU:n perustuslaillinen sopimus
Kokoomuksen Talouspoliittinen Seura ry KANNANOTTO
vapaa julkaistavaksi 8.12.2005
Suomen on ratifioitava EU:n perustuslaillinen sopimus
EU:n perustuslaillisen sopimuksen mukaan Eurooppa -neuvosto ottaa asian käsiteltäväkseen, ”jos kahden vuoden kuluttua perustuslaista tehdyn sopimuksen allekirjoittamisesta neljä viidesosaa jäsenvaltioista on ratifioinut sen ja yhdellä tai useammalla jäsenvaltiolla on ilmennyt vaikeuksia ratifioida sopimus”. Sopimus allekirjoitettiin Roomassa 29.10.2004. Toistaiseksi vain Ranska ja Hollanti ovat hylänneet sopimuksen. Muutamat maat ovat siirtäneet ratifiointia, niin ettei sopimus nyt voi tulla voimaan suunnitellulla tavalla.
Samaan aikaan useat jäsenmaat ovat jatkaneet sopimuksen ratifiointia. Tähän mennessä Saksa, Italia, Espanja, Kreikka, Itävalta, Unkari, Slovakia, Slovenia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Kypros ja Malta ovat ratifioineet sopimuksen. Menettelyyn on useita perusteltuja syitä. Perustuslaillinen sopimus on omiaan vahvistamaan Euroopan yhtenäisyyttä jäsenmaiden erilaisuudesta huolimatta. Se selkeyttää EU:n elinten toimivaltajakoa ja nykyisiä monimutkaisia perussopimuksia (Amsterdam ja Nizza). Se myös lisää avoimuutta ja demokratiaa mm. kehittämällä kansallisten parlamenttien osallistumista ja yksinkertaistamalla unionin päätöksentekomenettelyä.
Suomen asettuminen odottavalle kannalle olisi iso muutos hallitustemme tähänastisessa Eurooppa -myönteisessä asennoitumisessa. Se ei myöskään olisi Suomen etu globalisoituvassa maailmassa, jossa Euroopan pienet maat joutuvat hakemaan turvaa eurooppalaisesta yhteistyöstä.
Perustuslaillisen sopimuksen hyväksyminen ennen Suomen puheenjohtajakauden alkua lisäisi maamme merkitystä ja painoarvoa varsinkin kun edeltävä puheenjohtajamaa Itävalta on jo hyväksynyt sopimuksen. Sopimuksen hyväksyminen antaisi Suomelle myös ne turvatakuut, joiden olemassaolon suhteen on viime aikoina vallinnut epäselvyyttä.
Kokoomuksen Talouspoliittinen Seura ry, KOTA, katsoo näin ollen, että Suomen on ratifioitava EU:n perustuslaillinen sopimus. Näin viestitetään muulle Euroopalle, että maamme haluaa aktiivisesti olla kehittämässä Euroopan unionia.