Kokoomuksen Talouspoliittinen Seura KANNANOTTO
21.1.2013
Uusi Task Force edistämään työpaikalla tapahtuvaa opiskelua
Kokoomuksen Talouspoliittinen Seura ry, KOTA, ehdottaa, että hallitus asettaa uudenlaisen, työelämävetoisen toimijaryhmän (Task Force) laatimaan esitykset siitä, miten erityisesti hallitusohjelman oppisopimuskoulutustavoitteet saadaan toteutumaan.
Perustelut:
Korkea tyytyväisyys kertoo oppisopimuskoulutuksen tehosta
Oppisopimuskoulutus on työelämälähtöisin koulutusmuoto Suomessa. Nykymuotoisen oppisopimuskoulutuksen vaikuttavuutta on seurattu Suomessa systemaattisesti usean vuoden ajan opiskelijoille ja työnantajille sekä yrittäjille suunnatuilla kyselyillä. Palaute kertoo, että oppisopimuskoulutus on hyvä ja toimiva koulutuksen muoto.
93 prosenttia (3750 työnantajaa) kyselyihin vastanneista työnantajista on katsonut, että oppisopimuskoulutus edistää opiskelijan ammattitaidon kehittämistä erittäin hyvin tai hyvin. 94 prosentin (3740 työnantajaa) mielestä oppisopimuskoulutus on hyvä tai erittäin hyvä koulutuksen järjestämisen muoto. Oppisopimuskoulutusta saaneista opiskelijoista puolestaan 94 prosenttia (4843 opiskelijaa) on valmis suosittelemaan oppisopimuskoulutusta myös muille. 87 prosenttia (8204 opiskelijaa) on katsonut, että koulutus edistää ammattitaidon kehittymistä ja työllistymistä hyvin tai erittäin hyvin.
Oppisopimuskoulutus tukee laaja - alaisesti hallitusohjelman koulutus-, työllisyys- ja talouspoliittisia tavoitteita
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen ja lisääminen on mainittu myös pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmassa. Ohjelmassa on todettu tavoite vahvistaa työpaikoilla tapahtuvan opiskelun roolia.
Oppisopimuskoulutuksella on Euroopassa tehtyjen selvitysten mukaan erityisesti nuoria työllistävää ja työpaikkoja luovaa vaikutusta. Sen on todettu parantavan yritysten tuottavuutta, pitkällä aikavälillä kannattavuutta ja työpaikkojen innovaatioita. (Ks. esim. OPM 2009:11)
Suomessa oppisopimuskoulutus on kehittynyt myös vahvaksi aikuiskoulutuksen muodoksi. Se tarjoaa aikuisille mahdollisuuden muun muassa uuden ammatin oppimiseen työssä. Työministeriön tutkimuksessa (työvoimapoliittinen tutkimus 315, 2006) ilmeni, että oppisopimuskoulutus oli tehokkain koulutuksellinen työvoimapoliittinen toimenpide.
Kaiken kaikkiaan oppisopimuskoulutus tukee hallituksen tavoitteita erityisesti nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi ja työurien pidentämiseksi sekä alkupäästä että aikuisten osalta. Sillä on vaikutusta yritysten ja koko maan talouden vahvistumiseen globaaleilla markkinoilla.
Oppisopimuskoulutuksen etuja on myös sen edullisuus
Oppisopimuskoulutuksessa mukana oleva opiskelija on työsuhteessa ja osallistuu siten välittömästi yhteiskunnan hyvinvointipalvelujen kustantamiseen. Työnantajat kantavat palkanmaksajina merkittävän osan koulutuksen kustannuksista. Voidaankin sanoa, että oppisopimuskoulutus on yhteiskunnan näkökulmasta paitsi hyvin tuottavaa, niin myös edullista toimintaa ja työelämän tarpeisiin tehokkaasti vastaava ammatillisen koulutuksen muoto.
Vahvistamalla ja lisäämällä oppisopimuskoulutusta yhteiskunnallisena kärkihankkeena hallitus voi luoda työpaikoille uutta oppimisen ja opettamisen kulttuuria, jota tarvitaan Suomen kansainvälisenkin kilpailukyvyn luomiseksi. Oppisopimuskoulutus antaa esimerkkiä ja avaa tietä ammatillisen koulutuksen työelämälähtöisten toimintatapojen innovaatioille Suomessa. Työelämälähtöisen toimijaryhmän kokoaminen olisi tärkeä askel uusien innovaatioiden edistämisessä.
Lisätietoja: Kari Viinisalo 050 566 7770